Edguy > Theatre Of Salvation

Theater Of Salvation
Německo
Power metal

Ač se zdá, že jsem na tuhle desku zapomněl není tomu tak, její hodnocení je v podstatě logické a jediné, které může být. Plný počet a dalo by se říci klenot na poli power/speed metalu. Snad soupeřit o první místo může s deskou Theatre Of Salvation od Edguy jen opera Avantasia s prvnímy dvěma díly stejného frontmana jako mají Edguy, tedy Tobias Sammet, nebo kolegové Helloween s alby Walls Of Jericho a Keeper Of The Seven Keys part I. Pro mne jasný odkaz na to jak má vypadat speedová deska.
Album je plné rychlých jízd s mohutnými refrény, rychlá sóla dvojice Ludwig-Sauer, balady, dlouhá epická a vrcholná skladba na závěr,hm…co více si fanoušek melodiky může přát. Navíc komu vyhovuje německý styl melodického metalu nemusí mít strach z nějakého neblahého mrazení v zádech, tohle je špička ledovce.
Na rok 1999 sice jednoduší obal, ale za to v nitru naprostá bomba. Album začíná orchestrálním intrem The Healing Visions aby nastoupila hymna Babylon. Rychlá šlapající skladba přesně s takovým refrénem, který u mne vyvolá vždy naprostou agónii. Si vzpomínám, jak jsem před sedmi lety Babylon slyšel poprvé, kdy jsem zůstal přikován úžasem do sedačky a jen jsem poslouchal. Takový stav zůstal i u třetí The Headless Game s řezavějším tempem, přesto stejně nakoplou skladbou jako byl předchůdce. Pomyslné vyvrcholení přišlo baladou Land Of The Miracle. Jasný oplodňovák, romantická skladba, doprovod klavíru s Tobiasovým procítěným zpěvem, nástup hard rockového sboru a šest a půl minuty totálně smáčeného kapesníku. Rychle zapomeňte na jakoukoliv romantiku, protože přichází čtveřice skladeb s příjmením speed metal. Počínaje Wake Up The King, stejně potrhlá jako Babylon, valící se Falling Down, nadzvuková Arrows Fly a Holy Shadows. Another Time je další baladou, u které se dostaví opět pocit někoho přivést do jiného stavu. The Unbeliever je dalším speedovým kouskem, změny tempa ve slokách a nabroušený refrén je nádherou. Čtrnácti minutová titulní pecka mě však dostala ze všeho nejvíce, se divým, že po takovémhle průběhu nahrávky mě mohlo potěšit ještě něco více. Naprosto geniální operní skladba, začátek varhaní hra se sborem a přechod v power metalovou skladbu. Náhlé uklidnění, baladická část a melodický sborový refrén. Mírné orchestrace tomu dávají ten správný šmrnc. To celé se opakuje aby se dostavilo sólo, uslyšíme i akustickou kytaru a pak vrchol téhle skladby v podobě speedové mezihry, počínaje slokou ,,Heaven can Wait…,,. Pak, když už si myslíte, že má přijít konec, kapela do vás nahustí opět refrén několikrát se opakující a je konec. Speed metalový vrchol Edguy, je škoda, že nic takového už od chlapců nevznikne, na druhou stranu je Theatre Of Salvation originálem, který jen těžko bude překonán.

Theatre Of Salvation * 10/10

Oficiální web