Dragonlance > Válka duší

Fantasy literatura neodmyslitelně navazuje, inspiruje ale i ovlivňuje nejen rockovou, ale především metalovou hudbu. Snad každá kapela sáhla k inspiraci do literární scény a tím pádem se tyto dva, na první pohled rozdílné typy umění stávají jakoby bratry. Elfové, draci, trpaslíci, skřeti, trollové a spousty dalších podivuhodných tvorů se objevují v textech kapel jako jsou třeba Italové Rhapsody of Fire
. Když si osobně vzpomenu na své dětství, jaké knihy byli mé první, asi těžko je dám dohromady na prstech jedné ruky, Lovci mamutů, Robinson Crusoe a Tři mušketýři byli asi povinností každého z nás.
Ke knihám se dostávám až později a hned pro mne k nejlepší fantasy sérii, která kvalitou vyprávění hezky šlape na paty Pánu prstenů (J.R.Tolkien) i díky trojici filmům proslavených Peterem Jacksonem, ba i dokonce lehce předhání. Dragonlance není jen světem hrdinných rytířů, statečných trpaslíků, nádherných elfských žen a nevyzpytatelných mágů, ale i draků, jejichž barva šupin je od přátelských zlatých a stříbrných ke zlům sloužících černých, rudých, modrých, zelených a býlích. Svět Dragonlance obsahuje spousty četby rozdělených do několika svazků, např. Hrdinové, Kroniky, Ztracené kroniky nebo Válka duší, kterou bych se chtěl zabývat nyní já.


Děj je rozdělen do tří svazků s názvy Draci padlého slunce, Draci Ztracené hvězdy a Draci Zmizelého měsíce. Po událostech z předchozích částí svět opouštějí bohové, mágové ztrácejí svojí drahocennou sílu, léčitelé zase nemohou zázračně uzdravovat raněné a nemocné. Na nočním nebi se místo třech měsíců, rudý, stříbrný a černý, objevuje pouze jeden barvy rudé, elfské národy mají své krále, ale spojení těchto dvou pomalu vymírajících ras je v nedohlednu. Qualinesti žijí pod ,,ochranou,, rytířů z Neraky, Silvanesti zase pod kletbou, která ne ně byla seslána jejich úhlavním nepřítelem, strachem. Draci zla si rozdělili území a vybírají od lidí daně, naopak stříbrných a zlatých je čím dál tím méně. Všechny tyto události mají ale své vlastní vyvrcholení, které započne jedné bláznivé noci, kdy se přes Krynn přežene strašlivá bouře a v ní je slyšet zpěv, zpěv smrti. Na jedné straně země z této bouře před zraky rytířů z Neraky a jejich novým velitelem minotaurem Galdarem vystoupí dívka jménem Mina. Mina se zrzavými kadeři uzdraví minotaurovu uťatou paži a nabídne vojsku své velení, s tím, že budou bojovat za slávu a v konečném důsledku za bohatství. Jen pod jedinou podmínkou, budou uctívat novou, jedinou bohyni. Pod kouzlem Mininých jantarových očí vojáci souhlasí a započnou své tažení, které buď dobře či špatně pro ně skončí až na konci třetího svazku.


Zatímco Mina táhne zemí se stále rostoucí armádou, na druhé straně v malém městečku, v Útěšíně, jednoho dne se ozývá z hrobky, kde by měly logicky odpočívat hrdinové z předchozích válek, tlukot na zapečetěnou bránu. Mezi živé se vrací můj nejoblíbenější hrdina série, malý, stále něco beroucí a vracející šotek Tasselhoff Bosonožka. Ač se zdá pro děj jen jako doplněk pro zasmání, jeho občasné výlevy a historky jsou velmi humorné, má však u sebe věc, kvůli které neúmyslně rozpoutá hon nejen na sebe, ale i na své nejbližší. Tím se stává i Solamnijský rytíř Gerard, který bláznivého šotka doprovází, když se mu nezatoulá až do konce, sice ne konec příběhu, ale toto si nechám pro sebe. Jelikož Válka duší se odehrává několik desítek let po hlavní kapitole zaznamenané ve svazcích Kroniky, je zde spousty nových větších či menších hrdinů. Solamnijská rytířka lady Odila, Gilthasova, král Qualinesti a syn zesnulého Tanise půlelfa a Laurany, elfské královny, manželka Lvice, Samar, sluha a strážce královny Alhany Hvězdbrízy a spousty dalších. Mimo to se zde opět setkáme se Zlatolunou, mágy Palinem a Dalamarem nebo jen okrajově, ale za to důležitě i překvapivě s Raistlinem. Je zde hodně událostí, které jsou natolik překvapivé, místy až šokující, že si je nechám záměrně pro sebe, tak aby jste byli samy napnuti při čtení, pokud se rozhodnete si Dragonlance pořídit. Už jen ten fakt kdo se vlastně ukrývá za pojmenováním Jediná a opravdová bohyně a jak skončí elfský lid je natolik napínavé, že není pochyb o tom, že si tuto sérii zamilujete.


Margaret Weis a Tracy Hickman napsali nejen tuto sérii velice jednoduše srozumitelně. Lehce a pěkně se to čte, navíc systém vyprávění mi naprosto vyhovuje. Nic není do sebe zkomoleno, žádné složité výrazy ani technická pojmenování nedělají potíže. Řekl bych, že není problém tyto knihy pořídit ani menším dětem. Spousty napětí, dobrodružství, soubojů, intrik, lásky i humoru, to nabízí Dragonlance.

Dragonlance – Válka duší
* Draci padlého slunce – 365 stran
* Draci ztracené hvězdy – 318 stran
* Draci Zmizelého měsíce – 333 stran

Autoři
* Margaret Weis, Tracy Hickman