Best Of...!

Já zrovna nepatřím k zastáncům klasických výběrů a letošek je teda na rockové scéně naplněn docela velikým počtem desek s podtitulem Best Of… Do ruky se mi dostaly ve stejnou dobu dvě desky, respektive dvě dvoj alba, dvou českých interpretů, kteří mají na rockové a metalové scéně v České republice obrovské jméno a jsou značkou kvality. Prvním je bývalý zpěvák thrash metalistů Arakain Aleš Brichta s deskou Beatová síň slávy, do které ho prohlasovali fandové společně v kategorii skupiny s Arakinem. Druhým zástupcem je hard/heavy metalová formace Doga s albem XX Fuck Best Off.


Vytvořit disk coby výběr nejlepších hitů je celkem pohodová práce, sednete si k počítači, vyberete pár písní, které byli populární a dáte je na disk. Tochu je můžete vylepšit po zvukové stránce a začít je prodávat. Jednoduchý princip, žádná práce, možná veliké peníze. Proto v tomto článku se nebudu zabývat hudbou daných interpretů, ale tím smyslem proč vydat Best Of. Ale aby to bylo správné, tak menší info o náplni alb. Brichta má za sebou hodně projektů, přes Arakain a jeho sólovou dráhu k heavy/power metalovému Grizzly až k punk skupině Hattrick. Ze všech děl zde nejdeme několik písní a celkově máte přehled o tom, jak se Aleš vyvíjel skladatelsky, ale i třeba po pěvecké stránce. Obal je graficky pěkný, ale v bookletu najdeme jen seznam písní, na kterém albu je nalezneme a menší nástěnku z obalu všech kapel. To Doga si dala s výběrem větší práci a dvacet šest písní je zabaleno v papírovém digipacku s moderně pojatým grafickým ztvárněním. Aktuální promo fotky dávají punc vážnosti tohoto výběru. Vždyť dvacet let kapely se neslaví každý den, že? Dokonce Doga odložila vydání nového výlisku na příští rok, ale i tak nabídla lidem dvě nové písně a to Geny a Cannibal. Navíc jedna fotečka z historie a sestava kapely nyní a v začátcích je pro Best Of… vždy důležitá.

Abych se rozhodl, které album je mi blíže, tak nemusím ani moc dlouho přemýšlet. Aleš Brichta, i když byl uveden do síně slávy a je to určitě nejen pro něj, ale i pro fanoušky veliká událost, tak nenabídl nic víc. Jen opravdu obyčejný výběr. Sice se to hezky poslouchá, vždyť pecky jako Nechte vlajky vlát, Andílek, Metalománie, Dívka s perlami ve vlasech nebo Jsem prý blázen jen jsou super věci, ale jedná se jen o výběr, který si každý fanoušek může udělat doma u počítače sám. Zato Doga slaví výročí a dala svým Best Of… dárek všem fanouškům v podobě dobře promyšleného výběru s bonusem navíc, obal a dvě zbrusu nové pecky, které vám zalezou hluboko pod kůži. U desek typu Best Of je vždy důležité nepřipustit diskuzi na téma, jestli je album zbytečné nebo jestli má nějaký smysl. Bohužel u Aleše to vypadá, že kdyby chvíli počkal a propracoval desku, nemuselo býti toto téma tak žhavé. Pukud by album mělo mýt účinek jak ukázat tvorbu tohoto výborného skladatele a zpěváka mladším posluchačům, tak schvaluji, ale i tak se dá nabídnout o mnoho více a na celkovém hodnocení se to projeví.

Aleš Brichta * Beatová síň slávy * 5/10
Doga * XX Fuck Best Of * 9/10

www.brichta.cz
www.dogamusic.cz