Black Majesty

Dobře si vzpomínám na léto roku 2008, kdy v obchodě s hudbou mě překvapila z reproduktorů znějící power metalová smršť. Sakra, kdo to je? To snad Edguy vydali novou fošnu a já o tom nevím? Vždyť to není Tobias Sammet, tento hlas je o poznání temnější, není tak rozjuchaný, a ta dravost a rychlost? To nemohou být Edguy, vždyť prohlašovali větší sklon ke klasickému Hard/Heavy metalu a toto je uragán, bouře pro mé uši. Chvíli jsem do sebe nechal proudit ten nářez a říkal jsem si, tohle musím mít a hned. Prodavač mi oznámil jméno kapely, které jsem si okamžitě a bez nějakého rozmýšlení zařadil mezi prověřené spolky jakými jsou třeba Avantasia, Helloween, Manowar, Edguy a Stratovarius. V ten moment koupené desky Sands Of Time, Silent Copany a Tomorrowland ze mne udělali fanouška této kapely, kapely Black Majesty.





Australská partička Black Majesty s rokem vzniku 2002 má ve svých řadách zlaté české ručičky, a to doslova, Pavla Konvalinky na bicí stoličce. Mimo jiné kdysi Kryptor, Throes Of Sanity a Leprocide. Je málo českých bubeníků, kteří se výrazněji prosadily v zahraničních kapelách a Pavel je ten příklad, na který můžeme být právem hrdí. Co se týče instrumentální stránky je kapela hodně vysoko a rychlé výpady střídají s pomalými baladickými pasážemi, to vše v melodii dobře poslouchatelné a podpořenou skvělým hlasem Johnem Cavalierem. Hlas pěkně mění polohy od temnějších přesto čistých až k výškám ne moc řezaných, to se mě líbí velice a skvěle se to poslouchá, nic vám nevyčnívá, nic nedrtí ušní nervy. Obaly všech desek jsou v jedné grafické podobě, což může trochu vést k zmátnutí, ale jde jen o zvyk. Na všech je kresba zahalené rytířky se svým kouzelným mečem. Nic složitého, přesto to bohatě stačí proto, aby vás to upoutalo. O vydání alb se postaralo německé vydavatelství Limb Music products s SPV.

Je tu rok 2003 a Black majesty pouštějí do světa první ze svých klenotů Sands Of Time a je to začátek jak se patří, žádné problémy debutových desek se zde nenalézají a album zní hodně vyspěle, jasně a úderně. hned úvodní jízda Fall Of The Reich vás usadí do křesla a nutí pozorně naslouchat. Kapela rozjela svou power metalovou smšť s brutálními mezihrami a nádhernými refrény. Kromě první palby je překvapením druhá Legacy, Guardian se sedmi minutami, epická polobalada s refrénem, který si musíte zpívat s Johnem, jasná ukázka toho, jak zní a mají znít Black Majesty. Titulní Sands Of Time mě přímo za ucho nechytla, přesto opět zmíním refrén, které mají pánové neskutečné. Po minutové instrumentální vložce Destination je na řadě Journeys End v power tempu, opět uchu lahodící skladba je i další svižná pecka Colliding Worlds a famózní No Sanctuary. To je píseň, kterou musíte slyšet a musí se vám líbit, i kdyby Australané vaše srdce příliš nepotěšili. Nádherná melodie s nástupem refrénu, střední tempo, co více si přát než takovou píseň mít na desce. Nejdelší, přes osm minut trvající Beyond Reality navazuje náladou na předchůdce, podpořená mírnou orchestrací, což je jeden klad u všech alb. Orchestrace nejsou tím hlavním podpůrným prostředkem Black Majesty a proto sem padnou velmi dobře, neruší a jen doplňují metalovou jízdu kapely. Závěr desky Sands Of Time obstarává Lady Of The Lake, což je teda už úplná balada, opět nejsem z ní moc nadšen, hlavně na konci alba to spíše chtělo posluchače dorazit.

Sands Of Time-2003

1. Fall Of The Reich
2. Legacy
3. Guardian
4. Sands Of Time
5. Destination
6. Journey's End
7. Colliding Worlds
8. No Sanctuary
9. Beyound Reality
10. Lady Of The Lake

John Cavaliere – zpěv
Stevie Janevski – kytara
Hanny Mohamed – kytara, klávesy
Pavel Konvalinka – bicí
Evan Harris, Cory Betts – basa
Pep Samartino, Endel Rivers - klávesy

Rok 2005 a Silent Company, dobrá zpráva? Nic se nemění. Zvuk zůstává stejný a hudební škatulka je naprosto jasná. Pokud jsem u debutu řekl o první písni, že je jízda, tak zdejší Dragon Reborn je výstřel po posluchači obřím dělem. Dvoukoláky Pavla jedou v rychlosti a z bezprostřední blízkosti je dohánějí kytary a Johnův sakra kvalitní hlas. Není čas se zdržovat na jednom místě a tak titulní Silent Company uhání dále, zde poznáte různorodost pěveckého rejstříku Johna. První pecka vystavená do výšek, tady poklidně u hladiny. Balada Six Ribbons, lehčí středověká nálada a ženský zpěv je jen krásným zpestřením alba a je čas opět pohnout kostmi. Jeden z vrcholů Silent Company se jmenuje Firestorm. Power metal v plné síle a jen doufám že závěrečné sólo Hanny Mohameda ustojíte v celku. New Horizons navazuje na předešlou a tím pádem je jasné co můžete čekat. Střední valivé tempo až v Heavy vodách s úvodním sólem, zpěv lehce v tónu Jorna Landeho a opět dobrá souhra orchestrací s rockovou částí, to je šestka Darkened Room. Po celkem pomalejší a vlažnější písni musí jasně přijít vypalovačka, nyní v podobě Visionary a Never Surrender. Není co dodat. Nejdelší skladba alba to je A Berger Way To Die, sedm a půl minuty, epická píseň s úvodním válečným motivem pochodu měnící se ve zdařilou power kompozici. Jako bonus jsou na Silent Company Chasing Time, ta by klidně mohla zaujmout místo vedle oficiálních skladeb na desce a akustická verze Guardian z první placky. Jako bonbónek videoklip na datové stopě k titulní písni. Zdá se mi,že Silent Company je o kousíček propracovanější než Sands Of Time, hlavně co se týče kytar, daleko více vrstev a jednotlivých sól. Druhé album, opět skvělá práce.

Silent Company-2005

1. Dragon Reborn
2. Silent Company
3. Six Ribbons
4. Firestorm
5. New Horizons
6. Darkened Room
7. Visionary
8. Never Surrender
9. A Better Way To Die
bonus track speciální edice
10. Chasing Time
11.Guardian-acoustic

John Cavaliere – zpěv
Stevie Janevski – kytara
Hanny Mohamed – kytara, klávesy
Pavel Konvalinka – bicí
Evan Harris – basa
Endel Rivers – klávesy


2007 a Tomorrowland. Psát o tom, že album začíná vypalovačkou Forever Damned jste mohly čekat, že? V pěti minutách je opět přímočarý melodický power metal, no a ten refrén vás rozmetá. Rychlost nepadá a Into The Black to jen potvrzuje, sice baladický zpěv může zmást, ale to je jen začátek. Evil In Your Eyes je z řady další kvapíková vypalovačka, tentokráte ale do nebes vyzdvihuji stavbu zpěvu, až mi místy běhal mráz po zádech. Začátek alba Tomorrowland je nejdivočejší z celé diskografie, protože i titulní skladba uhání v tempu až závratném. Coververze legendárního hitu Sildier Of Fortune od Deep Purple se Black Majesty docela povedl. Musí mít hodně veliké sebevědomí po dvou zdařilých deskách, že si troufnou na tento klenot Hard rocku. Bleeding World začíná tak nějak poklidně a až Heavy metalově do doby svižného refrénu, bomba a chválím Johna Cavaliera za výšky. Hlavně nezpomalit zaznělo v nahrávacím studiu a je to poznat, Faces Of War je power nálož hozená do uší všem milovníkům amerického stylu, tedy sekavé rify s melodií v zádech. Sakra dobrá skladba. Wings To Fly je opět sladěná s orchestrací a Heavy skladba se dostává do varu s nástupem refrénu, kdy už se jedná o speedové tempo. Tomorrowland je celkově rychlé album, a tak Another Dawn snad nemůže být ani pomalejší, to platí i o Scars, coby závěrečná skladba. Přesto i zde majitelé speciální edice najdou bonusy a to v podobě polobalady Kingdoms, no alespoň trochu mírné zpomalení. Memories je ale už naše známá power metalová rukavice hozená veškeré konkurenci na melodické scéně, sice není až tak nadupaná jako celé album, ale přesto si tam každý nejde své, pomalejší části i jízdu jak se patří. Přesto u Tomorrowland mám smíšené pocity. Za prvé jsem marně hledal nějakou větší a rozsáhlejší kompozici jako třeba A Berger Way To Die na Silent Company nebo na Sands Of Time Beyond Reality a No Sanctuary což by mohlo navést k tomu, že šlo o záměr udělat desku poslouchatelnější, ale ono tam těch opravdových hitů, které mě chytli za uši není. To je ten druhý problém. Přesto i toto nemůže nějak výrazně poznamenat hodnocení, vždyť vyloženě album nezklamalo, ale menší rozdíl tam je.

Tomorrowland-2007

1. Forever Damned
2. Into The Black
3. Evil In Your Eyes
4. Tomorrowland
5. Soldier Of Fortune
6. Bleeding World
7. Faces Of War
8. Wings To Fly
9. Another Dawn
10. Scars
bonus track speciální edice
11. Kingdoms
12. Memories

John Cavaliere – zpěv
Stevie Janevski – kytara
Hanny Mohamed – kytara, klávesy
Pavel Konvalinka – bicí
Evan Harris - basa

Abych učinil nějaký konkrétní závěr, tak Black Majesty mne velice překvapily svým nástupem na melodickou scénu, hodně tomu pomohlo první album. Navíc kapela nesestoupila s kvalitou níže, naopak nahrnula to se Silent Company do lidí ještě více. Názor na třetí album znáte, je to v podstatě jen na dojmu posluchače, já mám však takový, jaký jsem napsal výše. Tedy vede v mé oblibě druhé album, následuje ho Sands Of Time a konče Tomorrowland. Doufám, že brzy bude čtvrté potěšení od této formace i v podobě oficiálního koncertního DVD, protože tohle by mohlo býti velice zajímavé na živo.

Sands Of Time * 8/10
Silent Company * 9/10
Tomorrowland * 7/10

Oficiální web
MySpace