Debustrol > XX Let Totálního Masakru

Debustrol
Česká republika
Thrash metal

Obraz: 16:9
Zvuk: 2.0, 5.1
Bonus: Historie, Fotogalerie, Videoklipy

Když jsem několikrát v různých článcích četl, že úroveň českých hudebních DVD se pomalu zvedá, tak jsem jen marně hledal někoho, kdo by tato slova potvrdil.
Ono dát na DVD koncert, dva videoklipy, fotogalerii a malý bezvýznamný rozhovor umí snad každý více zkušený uživatel počítače. Ale udělat video disk tak, aby jste u toho seděli od začátku do konce a stále na to zírali s údivem, aby atmosféra show a celková kulisa byla doopravdy živou a aby při bonusové sekci vám lezli vlasy z hlavy, to už musíte být frajer. A je to veliká škoda, že rádoby ,,prvoligoví,, umělci, respektive producenti, tohle nedokáží smíchat dohromady a dát fanouškům to, co si většina z nich přeje. Jo, hold nahrňme do lidí co se dá, i když to není kvalitní, hlavně aby se to prodávalo, že?.
Naštěstí je tu ,,underground,, a záchrana v podobě několika jmen, kteří dělají muziku pro lidi a sklízejí za svoji snahu zasloužené ovoce.

Debustrol. Thrash metalová úderka v čele s náčelníkem Kolinssem si za svojí dvaceti letou dráhou dopřáli dárek v podobě prvního DVD XX Let Totálního Masakru a ač jsem se v roce 2006 bál, jak bude disk v podmínkách ne zrovna komerční hudbě nakloněné vypadat, tak po prvním shlédnutí jsem zůstal lehce šokován tím, jak Debustrol nastavil laťku tuzemských DVD hodně vysoko. Když vynecháte digipackové balení se spousty raritních fotek a jednoduché menu, tak budete na disk zírat, doslova zírat. Už jen obraz 16:9, čistý bez vad s efekty v podobě černobílého záznamu, zvýraznění jednotlivých barev, záběrů přímo z natáčecích kamer a dalších vylomeninek, které dokonale zvedají celkovou atmosféru vystoupení natočeného 5.4.2006 v Praze Opatově. Ale aby to bylo dokonalé, musí být dokonalý i zvuk, stereo i 5.1 je zárukou, že si vyberete a i kdyby jste měli pocit, že zvuk je lehce utopený, stačí jen otočit kolečkem do prava. Když si ještě k tomu připočtete kultovní skladby jako Vyznání smrti, Přerushit, Příchod zla, Údolí Hádu, Nenávist, Protest, Vyhlazení a další, máte vystaráno na několik dní, ba i měsíců. Pro mne po technické stránce dokonalost sama a i kdyby to bylo vše, byl bych spokojený. Ale na XX Let Totálního Masakru se nekončí a kdo má chuť na videoklipy ať zamíří rovnou tam. Oficiální i raritní, ale jak to, že tady některé chybí? Trochu mě mrzí, že kapela učinila malí vtípek a některá videa dala do dokumentu. No ano, další exklusivní kapitola sama pro sebe.To je téměř dvou hodinová History. Pohled od úplných začátku, kdy Debustrol vystoupil i na Death Metal Session 1988, až k přítomnosti. Součástí jsou i zbívající oficiální videa a to Údolí Hádu a Svět co zatočí s tebou. To mě, jak jsem již řekl trochu mrzí, protože by si je člověk raději shlédl samostatně než je hledat. Takhle má vypadat dokument z historie legendy. Kapela ve složení Kolinss-Trifid-Zed-Skull II šlape jak hodinky a DVD XX Let Totálního Masakru je jen jedním z vrcholů Debustrolu v současnosti. Tajně doufám, že toto DVD nebylo posledním video počinem kapely. Paráda.

XX Let Totálního Masakru * 10/10

Oficiální web
Profil BandZone